10 juni 2025 Att peka ut ett specifikt varumärke eller fabrikat, som ”ventilationsaggregat av märket X” i stället för ”ventilationsaggregat med luftflöde Y och energieffektivitet Z”, är normalt sett inte tillåtet när offentliga myndigheter gör inköp. Reglerna för offentlig upphandling bygger på att konkurrensen ska vara öppen och att alla leverantörer ska behandlas lika. Att specificera ett visst märke eller fabrikat begränsar ju konkurrensen kraftigt.
En nyligen meddelad dom från kammarrätten visar att det finns undantag. Domstolen godkände att Sundsvalls kommun krävde GPS-sändare av visst fabrikat (eller likvärdigt), trots att detta begränsade vilka företag som kunde lämna anbud.
Sundsvalls kommun behövde nya GPS-sändare till sina körjournalsystem. Dessa sändare var tvungna att fungera ihop med kommunens befintliga system, som levererades av företaget Portify AB. Kommunen skrev därför i sina upphandlingsdokument att de ville ha ”Teltonika FMM-880 4G eller likvärdig med samma tekniska prestanda”.
En leverantör, som hade tolkat kravet som att ”eller likvärdigt” inte gällde, protesterade och menade att kravet på fabrikat stängde ute andra leverantörer med likvärdiga produkter och var onödigt. Leverantören ansåg att det borde gå att koppla ihop andra sändare med kommunens system och att kommunen överdrev kostnaderna för anpassning.
Kommunens försvar: Kompatibilitet och kostnad
Kommunen försvarade sig med att deras körjournalsystem endast var byggt för att fungera med Teltonikas sändare. Att anpassa mjukvaran till andra fabrikat skulle enligt mjukvaruleverantören kräva en stor utvecklingsinsats. Kommunen ansåg att det var en orimligt hög kostnad och att det var nödvändigt att kräva Teltonika-sändare för att systemet överhuvudtaget skulle fungera som tänkt.
Domstolens beslut – undantag var motiverat
Kammarrätten höll med om att kravet var konkurrensbegränsande. Men, lagstiftningen innehåller undantag. Man får specificera ett fabrikat om det är ”motiverat av det som ska anskaffas” eller om det inte är möjligt att beskriva produkten tillräckligt tydligt på annat sätt. Kravet är dock att man måste lägga till ”eller likvärdigt”.
Domstolen litade på kommunens uppgifter om att systemet bara fungerade med Teltonika och att anpassningskostnaderna var höga. Därför ansåg domstolen att kravet på fabrikat, med tillägget ”eller likvärdigt”, var motiverat av det som skulle anskaffas – nämligen behovet av att GPS-sändarna fungerade ihop med det system kommunen redan hade och använde. Att tvinga kommunen att göra en mycket dyr anpassning av mjukvaran ansågs inte rimligt.
Vad betyder detta för byggbranschen?
Domen belyser en princip som kan vara relevant även i upphandlingar av byggentreprenader, där krav på kompatibilitet med befintliga system eller konstruktioner kan uppstå. Tänk på följande om du upprättar upphandlingsdokument (eller som leverantör, att granska och ställa frågor om).
- Huvudregel: Neutrala krav. Undvik att specificera fabrikat eller varumärken. Beskriv i stället funktionen och prestandan som efterfrågas. Det är grundregeln för att säkerställa rättvis konkurrens.
- Undantag: Om man måste använda en specifik produkt för att den ska passa ihop med något befintligt (t.ex. ett visst styrsystem eller en specifik anslutning) och om alternativet (att anpassa det befintliga eller använda en annan lösning) medför oproportionerligt höga kostnader eller är tekniskt omöjligt, kan det vara motiverat att ange fabrikat.
- ”Eller likvärdigt”: Om du anger ett fabrikat ska du lägga till ”eller likvärdigt”.
- Dokumentera och motivera! Det viktigaste är att den upphandlande myndigheten noggrant måste kunna bevisa varför undantag är nödvändigt. Det krävs starka argument och ofta tekniska och ekonomiska underlag som visar på kompatibilitetsproblem och oproportionerliga kostnader för alternativ. Att bara påstå att det är nödvändigt räcker inte. Även om kompatibilitet föreligger med befintligt system, utred om det finns andra fabrikat som uppfyller kraven till rimlig kostnad.
- Risk för överprövning: Prövning av likvärdighet måste göras inför anbudsutvärderingen. Att specificera ett fabrikat kan öka sannolikheten för att upphandlingen blir överprövad, så använd undantaget med stor försiktighet.
![]() Advokat fanny.olsen@foyen.se |