Smart takkonstruktion i trä med Kerto LVL

Taket till den nya matsalen på högskolan i Schwäbisch Gmünd i Tyskland är byggd för att smälta in i landskapet men står samtidigt i centrum. Besökare ser ett upphängt tak, som passar perfekt in i omgivningen. Den ovanliga takkonstruktionen har designats av German Liebel/Architekten och byggts med Kerto® LVL Q-skivor och S-balkar från Metsä Wood.

Idén bakom byggnaden var att använda så mycket naturliga resurser som möjligt. ”Det ledde fram till beslutet att bygga taket med trä”, säger Steffen Kainzbauer, arkitekt och projektchef på Liebel/Architekten. ”Träkonstruktionen utvecklades av ett team med sju experter från olika expertområden.” Gruppen designade en gallerformad konstruktion som vilar på stålpelare. Takkonstruktionen blev möjlig tack vare Kerto® LVL Q-skivor och S-balkar.

I det här projektet användes det bärande och formstabila Kerto LVL-materialet för balkar samt för tak- och golvskivor. ”Vi fick en enhetlig design med identiska faner på både balkar och tak. Tack vare LVL-balkarnas lastbärande kapacitet kunde vi använda tunna balkar och använda tak- och golvskivor i LVL för att få lateral stabilitet”, säger Mark Lukas från teknikföretaget Dr.-Ing. H. Hottmann. Både primärbalkarna och sekundärbalkarna i takkonstruktionen är bara 10–12 cm breda och har enbart en liten nedböjning.

Avancerad takkonstruktion med hög precision

Designteamet skapade och implementerade en unik takkonstruktion med Kerto LVL Q-skivor och S-balkar. Slutresultatet övertygar med sin hållbarhet, design och funktion. Byggföretaget Holzbau Moßhammer GmbH gjorde också ett utmärkt jobb som byggde denna stora matsal med stor precision och helt enligt tidplanen. Kerto® LVL har ännu en gång visat sig vara ett snabbt, lätt och grönt konstruktionsmaterial. www.metsawood.com