UTBLICK

INTRESSANTA BYGGPROJEKT UTANFÖR SVERIGES GRÄNSER

MINERALBASERADE ALTERNATIV TILL BETONG

STUDIER AV BYGGNADSMATERIAL

genom historien, hur de utnyttjats, åldras och består, har lett fram till ett koncept baserat på kiselsand. Målsättningen var att utveckla ett material som absorberar koldioxid och som ger stor frihetsgrad i utformningen av olika bärande stommar utan att armeringsjärn behövs.
Materialkonceptet bygger på att kisel- sand exponeras för koldioxid, som i de första versionerna injekterades i sanden, som då härdade. Idén uppkom vid experimente- randet med nya typer av sandbaserade gjutformar. För närvarande genomförs försök med tre typer med benämningen CO2 Eco-Structure.
Den typ där kiselsanden injekteras med koldioxid kan enbart ta tryckkrafter och kan främst utnyttjas för jordförstärkning.
Den andra typen impregneras med epoxy eller liknande för att erhålla drag- hållfasthet och förbättrade egenskaper i fuktigt tillstånd, men innebär miljömässiga nackdelar och hög kostnad.
Kalciumbaserade bindemedel används före koldioxidinjektering i den tredje typen, vilket ökar fuktrelaterade prestanda men inte hållfastheten.
Den fjärde typen bygger på den tredje, och impregneras med silikonharts. Denna variant har inte lika hög hållfasthet som den epoxybaserade, men är miljövänlig och betydligt billigare. ■

Bli den första att kommentera "UTBLICK"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.