Fem konkreta förslag för en bostadspolitik som gör skillnad

debatt_hyresgastforeningen_2
Valet är över och ett nytt styre för Sverige börjar formas. Bostadsfrågan har varit en av de viktigaste frågorna på många orter runt om i landet under valrörelsen, inte minst i storstäderna.

Nu är det dags att politikerna också går från ord till handling och börjar driva en aktiv bostadspolitik. För läget är akut och det krävs tydliga initiativ för att få fart på byggandet. Och det är bråttom – 289 000 unga väntar just nu på att få flytta till en egen bostad.

Idén om att bostadsfrågan är en privatsak som ska lösas av marknaden har nått vägs ände. Bostadsbristen hämmar människors möjligheter att växa och utvecklas men den hindrar också kommuners och regioners möjligheter att växa och skapa tillväxt.

Men nu räcker det. Det är dags för stat och kommuner att ta tillbaka ansvaret och presentera initiativ som förbättrar de ekonomiska möjligheterna att bygga hyresrätter. Det är dags att skapa en bostadspolitik värd namnet.

Moderaterna har lanserat Sverigebygget och även Socialdemokraterna har presenterat en satsning som innebär att 250 000 nya bostäder ska byggas. Men det är inte tillräckligt.

Hyresgästföreningen har tagit fram en plan för hur 200 000 nya hyreslägenheter ska kunna byggas de närmaste tio åren. Att tro att den bostadsbrist som råder i en majoritet av landets kommuner ska kunna lösas med ett och annat Attefallhus eller förenklade regler för andrahandsuthyrning är ett hån mot alla dem som lever med bostadsbristens konsekvenser varje dag. Och mot alla de unga som får flytta varje månad och där boendet är en soffa i någons vardagsrum. Bostadsbristen kan bara byggas bort, det finns inga genvägar.

All forskning visar att tillgången på hyresrätter är en av nyckelfaktorerna för ett samhälles ekonomiska utveckling och att de är till nytta för både individer, samhälle och näringsliv. Människor måste kunna flytta dit där det finns jobb och utbildning. Unga måste få en möjlighet att flytta hemifrån och starta sina vuxenliv, de ska inte tvingas tacka nej till en studieplats för att de saknar bostad.

Hyresrätten balanserar trygghet och valfrihet i boendet för miljoner svenskar. Den erbjuder ett flexibelt boende där man inte behöver binda kapital och oroa sig för räntor. Att äga och förvalta hyresfastigheter långsiktigt är dessutom mycket lönsamt. Statistik från IPD Svenskt bostadsindex visar att totalavkastningen för bostadsfastigheter under de senaste elva åren legat på i genomsnitt 7,6 procent per år. Bostäder är därmed den fastighetstyp som gett allra bäst avkastning till sina investerare.

Stabiliteten kan, enligt både bostadsbolag, analytiker och investerare, till stora delar förklaras av hyressättningssystemet där hyrorna förhandlas och sätts med hänsyn till både kostnadsutveckling och fastigheternas standard och kvalitet (bruksvärdet).

När staten ersatt bostadspolitik med skattepolitik har hyresrätten hamnat i strykklass. Genom ränteavdrag och ROT-avdrag stöds egnahem och bostadsrätter med ca 40 miljarder kronor per år genom skattesystemet. Inte en krona går till hyresrätter. Det krävs därför en skattereform för att skapa likvärdiga ekonomiska villkor för byggande av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem. I väntan på detta är det både nödvändigt och rättvist att staten inför en investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter.

Hyresgästföreningen föreslår flera åtgärder som politiker på alla nivåer kan ta till för att öka bostadsbyggandet. Och verktygslådan finns redan, första steget är att börja använda den!

Det är dags för politiken att ta ansvar för det förtroende vi väljare har gett dem och skapa en bostadspolitik som gör nytta över hela landet.

  • Inför en investeringsstimulans på mellan 175 000 och 245 000 kronor per lägenhet beroende på var den byggs. Det kostar ca 4 miljarder kr per år om det byggs 20 000 lägenheter, mindre än en tredjedel av vad bara ROT-avdraget till ägda bostäder kostar. Villkora även investeringsstimulansen med krav på högsta hyresnivåer.
  • Inför en statlig direktutlåning till hyresrättsbyggande för att skapa gynnsamma finansieringsförutsättningar.
  • Koppla ihop satsningar på infrastruktur med krav på att det byggs hyresrätter.
  • Använd både statens och kommunernas mark på ett offensivt sätt för att bidra till ett ökat byggande av hyresrätter.
  • Kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen. De måste skaffa fram planer för bostadsbyggandet och använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – bygga och förvalta hyresrätter utifrån de behov som finns.

 

debatt_hyresgastforeningen_1Marie Linder,
förbundsordförande Hyresgästföreningen

Foto: Peter Forsman

 

Bli den första att kommentera "Fem konkreta förslag för en bostadspolitik som gör skillnad"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.