6 maj 2025 Självtorkande avjämningsmassor marknadsförs som en lösning för snabbare byggprocesser, men fungerar de verkligen som utlovat? Johan Tannfors och Daniel Kläth på Polygon skriver här om den serie tester företaget genomfört och som påvisar produktgruppens oförmåga att binda fukt i tillräcklig omfattning.
Senaste åren har det fokuserats på kemiska innehåll och fuktpåverkan på lim och plastmatta. Byggbranschen efterfrågar kortare byggtider, vilket lett till ökad användning av ”snabba” avjämningsprodukter (snabbtorkande/självtorkande), speciellt i ROT-projekt.
Enligt Golvbranschen (GBR) såldes under 2022, 22 700 000 m2 golvbeläggningar på svenska marknaden där merparten sannolikt har en avjämnad underytayta och cirka 45% av golvavjämningar som såldes var så kallade ”självtorkande avjämningsmassor”.
Enligt GBR avses massan användas för tidig ytbeläggning (golvbranschen.se 2024):
”Kombinationen av hög bindemedelshalt och låg alkalitet medger tidig ytbeläggning, − även på ytor som överstiger 85% RF i och med att massan binder all fukt kemiskt. − RF mätning på en självtorkande avjämning är genomförbart men är av ovan anledningar inte relevant”.
För att uppfylla kravställning (RF krav) från lim och ytskiktstillverkare på maximal fuktnivå i underlaget måste dock frågan nyanseras. Hur fuktigt och hur länge får fuktnivån i underlaget överskrida kritiskt/tillåtet fukttillstånd (ofta 85 eller 90 % RF)?
Författarnas och sannolikt stor del av byggbranschen har som uppfattning att en självtorkande produktkombination skall vid läggning (avjämning och tätskikt) enligt anvisning torka till godkända fuktnivåer inom en ”rimlig” tid. Rimlig tid diskuteras ofta vara max ca. 2-3 månader vid t.ex. vattenbaserat lim under en plastmatta.
Polygon har utfört en serie tester (5 st) för att kontrollera huruvida några ”självtorkande” avjämningsprodukter fungerar enligt utsago. Dvs. följa produkternas förmåga att sänka den relativa fuktigheten genom att kemiskt binda vattnet, samt få en uppfattning av hur mycket vatten produkterna innehåller när denna process upphör/stannar av. Testerna initierades i samband med ett större skadefall där ett specifikt fabrikat har använts, men har kompletterats med ytterligare referensprodukter från andra tillverkare. Metodiken för att förstå produkternas egenskaper varierar beroende på frågeställning och harmoniserar inte alltid med gällande branschstandard för t.ex. fuktmätning i avjämningsmassa.
Mockup
Mockup av ett system: primer, självtorkande avjämningsmassa + tätskikt (avjämningsskikt om 35/70 mm) utfördes på ett befintligt torrt betongvalv (med elektrisk golvvärmeslinga, påslag efter 2 månader). Ytorna har belagts med rollat våtrumstätskikt enligt avjämningsleveratörens läggningsanvisning (övervakad av säljrepresentant av avjämning/tätskikt). Dvs. 24 timmar uttorkningstid i torkklimatet ca. +20⁰C och 50% RF. I avjämningen har Polygon D21-fuktsensor gjutits in (se figur 2).
Fuktloggning i 10 månader, jämförelse med gjutning där tätskiktet avlägsnades efter 1 månad (se pil figur 3), i övriga lämnas tätskiktet orört.
Avjämningsmassan uppvisar inga tecken på att ”självtorka” under testets förutsättningar. Detta trots att torkklimatet och underlaget bedöms ha bättre förutsättningarna än vid ett normalt bygge. Fuktnivån släpper inte från 100 % under den genomförda loggningsperioden om 10 månader och tätskiktets RFtillåtet överskrids under hela mätperioden.
Fuktkvotsmätning
Gjutning av ”självtorkande” avjämning av två olika fabrikat i glasmatlåda i avjämningsskikt om 10,20,30 och 40 mm. För att simulera tätskiktmontage förslöts hälften av burkarna med lock efter 24 timmar (enligt läggningsanvisning). Vägning (gravimetrisk) av burkarnas viktförlust har utförts dagligen i 50 dygn.
Helt förväntat så förlorar inte de stängda burkar vikt efter att lock monterats. Lite mer överraskande är att de öppna burkar tappar vikt tills dess att de jämnviktar med omgivande rumsklimat. Dvs. det finns överskottsvatten som avges till torkmiljön och inte binds till materialet. Burkar som öppnas först efter 70 dygn (streckade på figur) avger likvärdigt andel vatten till torkklimatet. Det sker således ingen nämnvärd kemisk bindning av vatten under perioden 1-70 dygn. Båda avjämningsprodukterna slutar i princip att tappa vikt efter att ha förlorat ca 35-45% vattenvikt.
Vägningen tyder på att de tjockare avjämningarna inte har torkat färdigt efter 50 dygn med enkelsidig uttorkning. Detta styrks även genom kompletterande fuktloggertest där en fjärravläsande RF/Templogger av märket Celsicom TH600 monterades i en av de förslutna burkarna (se figur 8) , efter 56 dygn. Kort tid efter att mätningen påbörjades överstiger RF i resultatet 96 %. Vilket överskrider de flesta ytskiktsgränsvärden.
För att kontrollera hur mycket vatten som avges från avjämningen tills att den är i jämvikt med 85% relativ fuktighet, gjöts (enligt angiven tillverkares angivelser) 2 stycken ”normaltorkande” avjämningar från olika tillverkare och en självtorkande i ca 8 mm tjocka provkroppar på petriskålar med ingjutna Polygon D21-sensorer. Skålarna vägdes och placerades utan lock inuti förslutna lådor innehållandes 33, 75, 85 samt 94,6 % RF saltlösningar i ett klimatskåp, 20⁰C. I denna artikel presenteras endast 85 %-mätningen (85% = fuktkravet för de flesta vattenbaserade mattlimmer).
Artikeln är avkortad, läs hela texten som pdf här:

Byggdoktor, dipl. fuktsakkunning
Teknikansvarig Polygon

Byggdoktor, fuktkonsult
Polygon