Vi är något av enstöringar vi besiktningsmän. Vi borde ha en träffpunkt för att bara prata teknik.
Läs hela artikeln här som pdf.
Som besiktningsman av entreprenader,vilka är dina viktigaste egenskaper?
– Tillräckliga kunskaper inom entreprenadjuridik, tekniska kunskaper, kunskaper i att ta reda på det jag inte kan inom entreprenadjuridik och teknik. Förmåga att lyssna, fokusera och förstå vad både entreprenörer, beställare och kunder menar. Rätt bra syn. Förstå att man inte kan allt men kan ta reda på det mesta, ofta från någon erfaren person i kontaktnätet.
Certifiering kräver både en yrkeserfaren byggingenjör och lite av en jurist i en och samma person. Hur håller du dig uppdaterad?
– Jag går kurser i både entreprenadjuridik och teknik. Förra året gick jag SBR:s kurser i natursten, plåt och puts samt Byggkeramikrådets kurs i våtrum. Sedan måste jag gå på återkommande symposier för att få behålla mitt certifikat SP som entreprenadbesiktningsman. Symposierna anordnar SBR. De är bra, man träffar andra besiktningsmän, man kan grotta ner sig i teknik och juridikfrågor och det finns skickliga besiktningsmän och jurister med.
Entreprenadbesiktningar är ett samlingsnamn för flera typer av besiktningar (slut-, garanti- och efterbesiktning till exempel). Vilken är vanligast, kräver mest, roligast?
– Slutbesiktningar kanske är vanligast, men om man räknar till antal kan efterbesiktningar bli många. Slutbesiktning har länge varit ett tillfälle där stolta entreprenörer visade upp den färdiga produkten och besiktningsmannen klädd i propra kläder noterade att entreprenaden var klar och kunde godkännas. Så är det inte riktigt nu för tiden (visst låter jag gammal!!), nu är entreprenaderna ofta inte klara och man får ta det obekväma beslutet för både entreprenörer, beställare och projektledare att inte godkänna (då blir det föreskrivet fortsatt slutbesiktning). Ibland är det påtryckningar att man måste godkänna från någon. Då måste man ta viktiga beslut. Är anläggningen säker? Kan man ta den i bruk? Kan en hyresgäst, bostadsrättshavare eller beställare flytta in i dag och bedriva sin verksamhet? Finns all dokumentation för att ta över den? Är förvaltare utbildade på de tekniska systemen? Har kontrollansvarig de dokument som behövs för ett slutintyg? Anser alla i besiktningsgruppen att de kan rekommendera godkänt? Och till slut vad anser jag själv? Ja, med det sagt är väl slutbesiktningen mest krävande. Roligast är en fin entreprenad som är färdigställd där man kan godkänna och berömma alla som jobbat med den.
Tolkningsfrågor föreställer jag mig kan vara svåra ibland. Hur stödjer ni varandra?
– Ja, de kan vara svåra. Juridiskt har vi en fantastisk service inom SBR. Som plusmedlemmar kan vi ringa och ställa frågor till Foyen entreprenadjurister. Man kan också prata med erfarna kollegor. Tekniskt handlar det om att läsa de föreskrivna beskrivningarna, lagar, regler, AMA med mera samt prata med kollegor. Tyvärr är vi ju något av enstöringar vi besiktningsmän.
Vi borde ha en träffpunkt för att bara prata teknik. Vi råkar ju ut för samma saker och ställs inför samma svåra beslut. Det vore bra om vi kunde göra mer lika. Jag vet att flera är intresserade av någon typ av återkommande träffar. Kanske någon som läser har någon idé? Kanske vi kan skriva lite mer i besiktningsinfo, men som sagt träffas och gaffla är viktigt. Det behövs inom alla fackområden, dessutom ökar ju nätverket!
Hur ser arbetsmarknaden ut?
– Jo tack, vi är en åldrande grupp och behovet är så stort. Förut skulle väl en besiktningsman vara en äldre herre med lång erfarenhet från branschen. Jag var nog väldigt ung som blev BM vid 30. Dessutom kvinna. Men jag skulle verkligen vilja rekommendera kvinnor till det här yrket. Min bakgrund är byggkonsult, entreprenör, beställare, byggkonsult, fastighetschef, förvaltare, byggkonsult igen och sen besiktningsman. Det har varit en givande resa och man lär sig något nytt hela tiden.
Namn: Ylva Halén.
Ålder: 55 år.
Arbeter på: YH Besiktning AB.
Bor: På Kungsholmen sedan tre år tillbaka, tidigare Örebro, Karlskoga.
Utbildning: Byggnadsingenjör gymnasium + diverse kurser.
Coolaste byggnaden: Caixaforum Madrid.
Drömhuset: Sekelskifteshus.
Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Entreprenadbesiktningsman, bygg"