Yrkesporträtt: Kontrollansvarig

 

Kommunernas sanktionsmöjligheter gör att fler byggprojekt avslutas på rätt sätt.

Läs hela artikeln här som pdf.

Camilla Werme arbetar som kontrollansvarig på byggprojekt i sydvästra Skåne. Denna sommar har hon varit kontrollansvarig för rivningen av en 25 000 kvadratmeter stor processanläggning för gödningsmedel i Landskrona men också byggen av flerbostadshus i Eslöv och på Råå samt en sportanläggning i Örkelljunga. Bakgrunden som byggnadsinspektör i Ängelholm och Båstad har hon nytta av i uppdragen som kontrollansvarig. Camilla har också erfarenhet av infrastrukturprojekt under sin tid på Banverket (numera Trafikverket) då hon arbetade bland annat med projektet Hallandsåsen.

Framtiden för kontrollansvariga ser ljus ut tror Camilla. Kontrollerna blir viktigare och viktigare. Det har skett en del ras som satt ljuset på att kontroller görs på rätt sätt. I förlängningen innebär det att kontrollansvariga får högre status och större ansvar tror Camilla.HB1505_yrkes

Det är fyra år sedan kvalitetsansvarig ersattes av kontrollansvarig. Hur har det märkts?

– Det har blivit mycket bättre. Vi har mer kontakt med byggnadsinspektörerna på kommunerna och de är ute mer på arbetsplatserna. Byggarna sköter sina egenkontroller bättre efter förändringen i PBL 2011. Kommunernas sanktionsmöjligheterna gör att fler byggprojekt avslutas på rätt sätt.

Som kontrollansvarig är din kunskap och praktiska vägledning i fokus när byggherren väljer dig. I vilka situationer ställs de på sin spets?

– Det är när det inte fungerar på ett bygge. Om vi upptäcker fel kan vi stötta byggherren, ett exempel är fukt i byggen. Jag kontrollerar att entreprenören har utfört sina egenkontroller. Egenkontrollerna ska vara trovärdiga, har de fyllt i att fuktmätning är gjort. När jag sedan kontrollerar det och det visar det sig att den inte är gjord kan kommunen kräva vite och avgifter.

Idag byggs mycket under tidspress. Hur påverkar det ditt arbete?

– I princip inte. Fuktmätningar har blivit viktiga när byggtiderna pressas, så att man inte bygger in fukt. Jag kontrollerar att de verkligen gjort de fuktmätningar de uppger. När byggprojekten går fort blir det fler fel, men mitt arbete påverkas i princip inte. De kan glömma bort att kalla ut mig och det kan bli fler noteringar.

Vilket är ditt bästa råd till den som funderar på att bli kontrollansvarig?

– Att kunna Plan- och bygglagen och byggreglerna och vara påläst när du kommer ut till bygget. Läs på vad som ingår i att vara kontrollansvarig och informera byggherren. Du ska kontrollera att projektörerna och entreprenörernas gör sina kontroller. Min erfarenhet från tiden som byggnadsinspektör gjorde att jag lärde mig byggreglerna. Jag tycker man ska gå med i Svenska Byggingenjörer Riksförbund, där finns mallar och instruktioner för hur vi ska göra kontrollerna. Beroende på utbildning och erfarenhet kan man bli certifierad för normal nivå (N) eller kvalificerad nivå (K). Du ska tentera, lämna in lämplighetsbevis, referenser och tidigare erfarenheter till certifieringsorganen för att bli godkänd. Var femte år ska därefter certifieringen förnyas.

Attefallshus har börjat byggas lite varstans i Sverige. Vad tycker du om utvecklingen (till exempel att de inte kräver bygglov)?

– Det är svårt för gemene man att förstå och medierna har inte förklarat det härmed att man inte behöver bygglov, men en bygganmälan till kommunen ska göras för att få ett startbesked. Sedan ska man ha tekniska samråd och kontrollansvarig. Det här blir det lätt missförstånd kring. Det hade varit lättare om man haft kvar byggloven. Nu tror folk att de slipper all kontakt med kommunen och så är det ju inte.

Läs hela artikeln här som pdf.

Namn: Camilla Werme
Ålder: 44 år
Arbetar som: VD på Åkermans Ingenjörsbyrå
Certifierad: K-nivå
Bor: Ängelholm
Utbildning: 4-årig teknisk gymnasieingenjör, husbyggnad, erfarenhet från både statliga projekt och entreprenader
Kopplar helst av med: I stugan, i skogen, motion och resor

Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Kontrollansvarig"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.