Yrkesporträtt: Passivhusarkitekt

yrkesportratt_aktiv-for-passivhus_2

Thomas Greindl har hastat från ett projektmöte med en antroposofisk förening i Umeå som ska bygga ett ekologiskt LSS-boende. Thomas har alltid ritat ekologiska och giftfria hus, ända sedan starten på 1980-talet med ekologiskt byggande i Tyskland. Sedan 1998 projekterar han bara ekologiska passivhus.

– Utmaningen i hur vi bor och lever är mer omfattande än bara uppvärmningsenergin vi använder, säger Thomas.

Till Umeå flyttade han med familjen på grund av det svenska skolsystemet som är fantastiskt bra (trots att svenskar själva inte tror det).

”Det är bara de sista 50-60 åren som vi byggt galna hus som gör människor sjuka ”

Vilka är de mest verksamma lösningarna för att minska värmeförlusterna i ett passivhus?

– Man ska skilja mellan passiva och aktiva åtgärder. De passiva är tjock isolering, inga köldbryggor, så lufttätt som möjligt och högisolerande fönster, karmar och glas. Den aktiva delen är hög värmeåtervinning i ventilationssystemet.

I Umeå bygger vi hus med 60 centimeter isolering, 50 procent högre lufttäthet än passivhuskraven, och sätter in de bästa passivhusfönstren med de bästa glasen.

Vad kan en passivhusarkitekt bidra med för att höja fuktsäkerheten och förbättra inomhusmiljön?

– Lämna genomtänkta lufttäthetskoncept med ritningar och detaljlösningar tillsammans med materialrekommendationer. Ett riktigt lufttätt klimatskal är nyckeln till fuktsäkra byggnader. Vi arkitekter ansvarar för rätt detaljer, som är enkla att uppföra, och att rätt material används. Giftfritt och emissionsfritt. Om vi blir sjuka av att vara i byggnader är det meningslöst att bygga. Vi ska inte ventilera för att bli av med farliga materialemissioner, utan bara för att tillföra frisk luft när det behövs. Då spar vi ännu mer energi.

Hur lång livslängd räknar ni med för ett passivhus?

– Jag är helt övertygad om att ett passivhus håller mycket längre än standardhus för att man har mycket högre krav på lufttäthet, fuktsäkerhet och kvalitetssäkringen. Efter 50 år behövs en genomgående modernisering av teknisk utrustning, om man sedan aktivt underhåller ett passivhus kan det kanske stå i 200 år.

Vilka blir de framtida energikraven på hus tror du och varför?

– Energikraven kommer att skärpas inte för att man vill utan för att naturen tvingar oss. Energikällor som olja, gas, torv och uran, blir dyra bristvaror, kanske för dyrbara för att elda upp dem. Redan under de kommande 50 åren kan en osäkerhet kring husens energiförsörjning göra att vi bara kommer att kunna bygga nollenergihus. Hur ska vi då kunna behålla komforten och ändå gå tillbaka till ett naturligt kretslopp? Vi behöver bygga hus som är 80 procent energieffektivare än dagens och bara använder förnybar energi = nollenergibyggnader. Hus som ger noll avfall genom att enbart byggas i förnybara, återanvändbara och komposterbara material. Hus som har noll emission från material och där en balans råder mellan koldioxid bundet i materialen och koldioxid som släpps ut eftersom även en nästan nollenergibyggnad behöver energi för uppvärmningen, varmvatten och drift.

Österrike har kommit längst i ekologiskt passivhusbyggande. Sverige ligger en bra bit efter, på grund av att det finns för mycket lobbyarbete och politikerna beslutar kanske inte bara med tanke på människornas hälsa och naturens bästa.

 

yrkesportratt_aktiv-for-passivhus_1Foto: Jan Lindmark

Namn: Thomas Greindl
Ålder: 55 år
Arbetar på: Sweco Architects
Bor: Umeå
Utbildning: Studerade till arkitekt i Tyskland, certifierad passivhusdesigner, diverse utbildningar i ekologiskt hållbart byggande
Vilken typ av hus bor du i: radhus från 1964, köpte i förra veckan en tomt för att bygga zero-zero-zero-hus utan kompromisser
Drömhuset: s-house i Böheimkirchen nära Wien

 

Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Passivhusarkitekt"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.