Det är väl bara att börja då?

dronare15

Thomas Erdegard visar upp senaste tillskottet DJI Inspire One

Inom två timmar kan du ha köpt en maskin enligt ovan och börjat flyga. Om du är privatperson och följer Luftfartsverkets regler, inte sprider bilderna eller bedriver kommersiell verksamhet och förstår att du är oförsäkrad om du skadar någon eller något så är det bara att börja.

Handen på hjärtat så var det precis så som jag började för några år sedan. När den första euforin lagt sig över bilderna/sammanhangen man kan skapa med flygfoto började jag fundera på vilka krav och skyddsregler det fanns.

Efter några månader insåg jag att om man vill arbeta kommersiellt med drönartjänster måste man ha licens från Transportstyrelsen, vara försäkrad för sin flygning, och ha tillstånd från Försvaret vid spridning av bilderna.

I uppdragen som kontrollansvarig inom vindkraftbyggnation, planering av infrastruktur och visualisering av vindkraft fick jag omgående förfrågningar efter att ha ”blivit med drönare” och fick snabbt se till att uppfylla alla krav för att kunna sälja tjänsterna. Under det senaste halvåret har det diskuterats om att tillstånd från Datainspektionen/länsstyrelsen ska krävas för att filma människor och även från Lantmäteriet för att göra vissa kartor.  Luftfartsverket har självklart områden med begränsad flygning runt flygplatser och inflygningskorridorer.

Då branschen är relativt ung märkte jag snart att många uppdrag utfördes av duktiga eldsjälar och ofta lokalt utan någon rikstäckande sammanhållning, och inte sällan utan tillstånd.

Detta var startskottet till Drönartjänst Sverige. Nätplatsen lanserades i mitten av november 2014 efter ett års värvning av duktiga piloter och samordning med avtal, logistik och kunder. Målet var att skapa en tydlig och rikstäckande beställningspunkt för bolag som vill köpa lagliga drönartjänster med professionella operatörer utan att själva behöva göra detektivarbeten för att se om man beställde lagliga tjänster och produkter.

Thomas Erdegard
Drönartjänst Sverige

 

Bli den första att kommentera "Det är väl bara att börja då?"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.