Yrkesporträtt: Betongkonstruktör

Jag tycker om  att vara med och  bygga samhället. Läs hela artikeln här som pdf.

Emma Hanssons intresse för att konstruera väcktes nog egentligen redan när hon var liten och följde med sin pappa till olika byggen han var involverad i på jobbet på NCC. Hon minns särskilt ett underhållsprojekt på Ölandsbron som extra spännande. Men det var ändå inte solklart vad hon skulle läsa vidare till efter gymnasiet.
– Jag jobbade ett par år först, bland annat i butik, och sedan läste jag matte på universitetet för att hålla i gång de kunskaperna. Jag gick till en yrkesvägledare och sa att jag var intresserad av hus, och han gav mig rådet att plugga till byggnadsingenjör. Och det kändes rätt direkt. Dels den tekniska biten, dels att vara med och bygga samhället – det passar mig. Dessutom gillar jag att det finns utvecklingsmöjligheter inom branschen och många olika yrken man kan söka sig till.

När du tog examen från Linnéuniversitetet i Växjö, hur såg arbetsmarknaden ut då?
– Jag gick ut 2009 och då var det ju lite av en kris som pågick. Jag och en kurskamrat hade skrivit exarbete på Abetong och hade lärt känna folk, men Abetong anställde inga då. Senare gjorde de det och jag ombads söka. Efter en lång rekryteringsprocess fick jag jobb i januari 2010.

Vad innebär ditt jobb?
– Jag jobbar som projekteringsledare och har hand om planering av allt innan själva bygget startar. Jag drar upp huvudritningar, samordnar alla leverantörer och har kontakt med kund och överentreprenörer. Det senaste har jag arbetat med relativt stora projekt, bland annat
en foderfabrik för Kalmar Lantmän och Växjö Energis nya värmekraftverk. Just nu är jag dock i slutet av flera projekt eftersom jag snart går hem på föräldraledighet.

Vad är mest givande med jobbet?
– Utmaningen är att klara projekten både tids- och konstruktionsmässigt. Det hjälper att jag är bra på att planera, är noggrann men också resultatinriktad. Lika viktigt är det att få folk i arbetsgruppen att samordnas och trivas.

Hur är Abetong som arbetsgivare?
– Det är en trygg arbetsgivare som satsar på sin personal. Jag har bland annat deltagit i Young Potential Development Programme; en utbildning i projektledning, ledarskap och företagande, och det har utvecklat mig mycket.

 

emma_hansson

Namn: Emma Hansson.
Ålder: 29.
Titel: Konstruktör/projekteringsledare. GÖR: Leder projekteringsfasen inom byggprojekt.
Utbildning: Högskoleingenjör i byggteknik, Linnéuniversitetet.
Familj: Sambo, snart ett barn.
Fritidsintressen: Har tre islandshästar, totalrenoverar en gammal släktgård. Såg senast på bio: Hunger Games del 2 (”Inte lika bra som ettan”).

Läs hela artikeln här som pdf.

 

Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Betongkonstruktör"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.