Yrkesporträtt: Besiktningsman, överlåtelsebesiktningar

Jag har fantastiskt bra näsa, som ibland plågar mig på fritiden. Sedan går jag aldrig i skor i hus när jag besiktigar, men det händer att jag kastar strumporna efteråt.

För sex år sedan blev Petra Brüggeman SBR-godkänd besiktningsman. Det är en kvalitetsstämpel som hon inte vill vara utan. Den visar att hon har en god teoretisk grund, gjort bra arbeten under tidigare yrke och kanske det viktigaste att hennes besiktningar granskas vartannat år.
När Petra är på besiktning klättrar hon på tak, kryper i husgrunder och trånga utrymmen – alltid med kunden i hälarna så att de hör vad hon ser. Hon gör okulärbesiktningar så hon måste kunna lita 100 procent på sin lukt, syn och känsel. Integritet, ärlighet och noggrannhet är viktiga egenskaper hos en besiktningsman.

Du är en av fyra kvinnor inom SBR som gör överlåtelsebesiktningar, varför så få?
– Ja, vi är jämt fördelade över Sverige. Jag tror att besiktningsman blir man oftast efter lång tid som ingenjör på byggen när kroppen är sliten, samt vill ta med sig sina erfarenheter och det finns få äldre kvinnor där. Och så har vi detta med rädsla för trånga utrymme, höga höjder eller skadedjuret råtta, kvinnor är ofta mer rädda än män för någon av de sakerna. Jag kommer från skolvärlden och är en jäkel på byggmaterial och fukt. Problemet i skolvärlden är att byggingenjörer i regel skolas i det som är nytt, många nybakade ingenjörer har aldrig sett isolering med linfiber och hygroskopiska isolermaterial, och cirka 90 procent av vårt husbestånd är av äldre årgångar och inte nybygge. Det blir en krock när man inte utbildas i gammeldags byggteknik. Besiktningsmän utan utbildning (det krävs utbildning för att bli SBR-ingenjör) gör fler fel i bedömningar för att de inte kan äldre byggnader.

Vilka förändringar har du sett hos kunderna under dina år?
– Medias inslag om att det begåtts stora misstag av stora företag har gjort att kunderna är mer noggranna när de väljer besiktningsman. De flesta som ringer mig vet att SBR-ingenjörer har större fuktkunskap och materialkännedom än andra besiktningsmän. Vi ska ta fram riskerna, men kunderna vill veta vad det är de köper, hur huset fungerar och vad de kan vänta sig i framtiden. Det är värt att lägga en extra timme på det, tycker jag.

Under symposier diskuterar SBR-ingenjörer årets besiktningar i regionen. Fungerar dem?
– Vi kan få en erinran, varning eller uteslutning, fast det händer sällan. Vid ett symposium i Skåne blev två inte godkända, men i dag är de godkända igen så visst händer det. Jag önskar att skälet till att man inte bli godkänd beror på antalet reklamationer man har. Jag har under mina sex år fått två, en på ett dolt fel och en där det inte var en skada i badrummet men kunden ville ha ett nytt badrum.

Vad tycker du om ansvarsförsäkringen?
– Jag har synpunkter på den SBR erbjuder. För det första ska vi betala försäkring på hus vi besiktigat men inte blivit sålda (nytt för i år). För det andra måste vi numrera besiktningarna enligt deras nummerserie, jag ska alltså föra dubbla nummerserier helt i onödan. För det tredje betalar alla samma premie oavsett hur många reklamationer man har. Jag har bytt bolag och sparat pengar och tid.

 

yrkesportratt_besiktningsman

Ålder: 44 år
Bor: Trelleborg
Utbildning: Driftteknik inriktning fastigheter samt otaliga kurser byggnadsvård det mesta i huvudsak på LTH
Bäst med jobbet: Att hjälpa människor på plats och berätta vad jag ser
Och sämst: Skriva protokollen med så få ord som möjligt och ändå förståeligt

Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Besiktningsman, överlåtelsebesiktningar"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.