Yrkesporträtt: Arkitekt med intresse för trähus

 

Arkitekten Jan Larsson har ett stort intresse för trähus. Varannan måndag pendlar han till Stockholm och har möte på Tekniska nämndhuset. Det handlar om det nya bostadsområdet Årstafältet, med ett stort antal trähus.

 

HAN BERÄTTAR ATT den första omgången trähus förväntas vara klara omkring 2024. Visionen är att det ska bli ett klimatsmart bygge där man använder trä istället för betong. Gestaltningsidén för de nya flerbostadshusen innebär att trämaterialet syns både invändigt och utvändigt.

Jan Larsson arbetar på White arkitekter i Göteborg. Tillsammans med byggföretagen Lindbäcks och Nordfelt vann White markanvisningstävlingen.

Redan för 20 år startade White sitt första större trähusprojekt, bostadshusen i inre hamnen i Sundsvall. Inom White arkitekter driver man trähusfrågan aktivt. I samband med nya byggprojekt, föreslår de materialet trä som första alternativ. Enligt Jan Larsson har det skett en förändring inom byggbranschen de senaste fem år. Tidigare möttes han av en viss misstänksamhet när det gällde trä. Idag visar byggherrarna ett naturligt intresse för trähus, som han tror främst har att göra med klimatskäl.

1994 ändrades byggreglerna och det blev tillåtet att bygga flerbostadshus i trä. Jan Larssons förstod att trämaterialet skulle få en större roll i byggandet och reste till Schweiz, Tyskland och Österrike för att titta på olika byggnader i trä och blev imponerad av den hantverksskicklighet som han mötte.

Hur kommer det sig att du fastnat för trähus?

– För mig känns trä naturligt. Det är ett träslag som är lätt att ta till sig, är ljust och varmt, skapar en känsla av trygghet. Jag tror att vi nordbor är ett träfolk, och tycker om trä. När jag gjorde mina studieresor var jag nyfiken på hur de löst frågorna med brand, fukt och akustik, som vi i Sverige inte vågat ta tag i, säger Jan Larsson.

– Men man inte ska vara för kategorisk, utan tänka fritt och använda det material som löser uppgiften bäst. Fast jag tror att inom några år är minst 25 procent av alla stora hus byggda med trästomme, och allt som går att bygga i trä kommer att byggas i trä. Det senaste är större byggnader som kontorshus i trä, det byggs nu i både Göteborg och Uppsala.

Finns det någon ”typisk” svensk stil för flerbostadshus i trä?

– Ja, svensk design är oftast ”ren och proper”. Jämfört med 30 år sedan tycker jag att arkitekter numera tittar mer på omvärlden och försöker hitta kopplingar som känns skandinaviska. Bebyggelsen på Årstafältet har ett gemensamt kvalitetsprogram men ska varieras i utformning, höjd och material.

White arkitekter har ett tränätverk som träffas regelbundet. Det är ett 30-tal aktiva, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vilka frågor tar ni upp?

– Vi har ofta ett tema och turas om att ta med projekt som vi diskuterar. Det kan vara en del i en bostad, små eller stora hus. Vi tar också upp aktuella byggnader som exempelvis det blivande Kulturhuset i Skellefteå på 16 våningar. Går det bra och blir det inte dyrt att bygga, det är frågor som vi pratar om.

Du är också adjungerad professor och forskare på Chalmers – vilka erfarenheter har det gett dig?

– Det är stimulerande att träffa studenter och att lära ut. Här får jag andra kontakter med företag och forskare som arbetar med trä. Det är ett sätt för mig att ge tillbaka till skolan. Jag märker att träintresset växer hos studenterna, och ibland är de före oss som undervisar och arbetar.

Namn: Jan Larsson
Ålder: 60.
Arbetar på: White Arkitekter, Göteborg
Bor: Billdal, söder om Göteborg.
Bästa byggnaden: Saint Benedict Chapel, Schweiz, arkitekt Peter Zumthor, Hebelstrasse Basel, arkitekt Herzog&de Meuron.
Eget i trä: Frostaliden, Skövde.
Drömprojekt: Vedeldad bastu i havsmiljö, utförd med vackra detaljer i trä.

ULLA-KARIN HÖYNÄ, Frilansjournalist