Yrkesporträtt: Förvaltning, områdesansvarig

yrkesportratt_det-ar-karma_1

Niklas Dabrowski arbetar med förvaltning av bostäder i Stockholm. Han har gått hela vägen inom fastighetsbolaget Balder. För nio år sedan började han som fastighetsskötare, kom sedan in på kontoret, blev förvaltningsassistent, förvaltare och nu områdesansvarig. Han vill arbeta med förändring i en trögrörlig bransch. Balder äger 25 procent av beståndet i Vårby gård. När de tillträdde 2009 var Balder det femte kommersiella fastighetsbolaget på 15 år och möttes av stor skepsis. Tidigare ägare hade låtit området och de 750 bostäderna förfalla, inte levererat vad de lovat. Under de första fem åren arbetade Balder ikapp eftersatt underhåll så att de nu parallellt kan rusta området socialt och fysiskt. De vill stärka bykänslan och göra Vårby gård attraktivt att bo i igen.

Miljonprogramsområden byggdes för 40-50 år sedan. På många håll behöver fastigheterna rustas upp rejält. Hur arbetar du med de bostäder Balder äger?

– Vi har långsiktiga underhållsplaner, allt från tak, hissar och entréer. Vår avsikt är att behålla fastigheterna. Tidigare var de köpevara.

Chockhöjda hyror och hyresgäster som inte har råd att bo kvar eller eftersatt underhåll. Vad är nyckeln för att få en god relation till de boende?

– Vi har en tät dialog med hyresgästerna. Vi räknar så klart på direktavkastning men det får ske i samklang med betalningsvilja och kundnöjdhet. De måste känna att de får valuta för hyreshöjningar genom att vi visar vad pengarna går till. Som enda fastighetsbolag i Sverige har vi anställd en komiker som kommunikatör. Stand up-komikern Thomas Oredsson kan bryta isen med sin humor och samla goda krafter i området. Vi har vårt kontor centralt i Vårby gård. Granne med oss invigdes lokalpolisens kontor 2008. Dagen innan invigningen brändes kontoret ner. En tio meter lång brand- och bombsäker jalusi sattes upp. Det är det första man ser när man kommer till Vårby gård. Vilken bild ger det? De klottrades varje vecka och sanerades varje vecka. Thomas föreslog 2012 att en airbrushmålare skulle måla jalusierna så att det ser ut som att de är öppna och man ser in i lokalen. Man ser mötesrummet där en polismössa hänger kvar, köket med lite disk, en hund som tittar ut och så vidare. Sedan den dagen har det inte varit något klotter. Man kan hitta alternativa lösningar.

Det är karma att få jobba i Vårby gård

Det finns de som vill förtäta områdena och andra som vill bevara dem. Du som arbetar med förvaltning i miljonprogramsområden, vad tycker du?

– Absolut förtäta där det finns möjlighet utan att skapa trångboddhet. Behålla det geniala med bilfria innergårdar där barnen kan röra sig fritt. De flesta miljonprogramsområdena är generöst byggda och det går att nyttja befintlig mark till dynamiska boendemiljöer. Genom att blanda hyresrätter med bostadsrätter bygger vi liv istället för segregation. Barnen ska växa upp här. Utformningen gör att det är lätt att släppa ut barnen. Det är tryggare här än i Stockholms innerstad.

Vilket är ditt bästa råd till den som funderar på att arbeta med fastighetsförvaltning?

– Vi söker många gånger en anställd entreprenör som vill förändra. För att platsa behöver man vara intresserad av socialt arbete och ansvarstagande. De är inte helt lätta att hitta, många är ändå entreprenörer utan att veta om det. Efter utbildningen i förvaltning märker man att verkligheten ser annorlunda ut än i teorin. Det här är ett kombinationsyrke av både psykologi och byggnadsteknik. Vi uppmuntrar våra anställda att hitta nya lösningar och lyssna på hyresgästerna. Vi lever efter två mantran: det finns inga idioter och det finns inga problem. En hyresgäst kan vara arg och missnöjd, men aldrig en idiot. Vi är jämlika. Respekt, glädje och trygghet är vad vi vill stå för.

Det bor många i miljonprogramsområden runt om i Sverige. Vad kan de förvänta sig i framtiden?

– Att husen kommer att vara välskötta. Att vi lyfter området till att bli attraktivt. Hyresgäster som varit på botten är så oerhört tacksamma för en så enkel sak som att entrén målas om och ny belysning sätts in. Vi vill ha med oss dem så att de nya åtgärderna inte blir förstörda. Underhåll sker löpande i långa processer. Vi finns i området., vi diskuterar med hyresgästerna och håller vad vi lovar. Vi har fastighetsägarträffar med de andra bolagen för att se helheten, till exempel sådant som att vi har samtidig sandupptagning. Mycket ligger i samarbeten och Thomas är spindeln i nätet.

Niklas Dabrowski första egna lägenhet låg i miljonprogramsområdet Hagsätra i Stockholm. När han ser tillbaka på de åren tycker han att på plussidan finns de många grannarna, många var med på grillfesterna vid höghusen och kontakten var god. På minussidan tycker Niklas att det var tvärdött efter klockan 19 på kvällen, inget liv och rörelse i området. Det är något att hitta en lösning på.

yrkesportratt_det-ar-karma_2

Namn: Niklas Dabrowski
Ålder: 32 år
Arbetar som: Områdesansvarig i Vårby gård
Bor: Vasastan, Stockholm
Utbildning: Grundskola
Kopplar helst av med: Sportskytte (pistol)
Unikt miljonprogramsområde i Sverige: Fisksätra i Nacka kommun, bilfritt med parkering under husen och utformat så att barn kan röra sig mellan gårdarna och husen.

Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Förvaltning, områdesansvarig"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.