Yrkesporträtt: Geolog

 

Dagarna före intervjun har statsgeologen Mats Engdahl varit i Lidköping för att analysera ett gigantiskt skred som gick för 9 000 år sedan i den nuvarande stadsdelen Råda. De borrade 18 meter ner i lös kvicklera med en borr som samlar in data direkt under borrningen men också hämtar upp prover för analys. Det här hör inte till vardagsuppgifterna för en statsgeolog.

Man kan låna en geolog under en dag kostnadsfritt. Vad generöst, vad kan det handla om?

– Vi kan till exempel visa hur man kan använda våra geologiska data på kommuner, länsstyrelser och företag. Samtidigt får vi återkoppling på hur de använder data. Det kan vara andra också som vill låna oss. I höstas var det en skolklass som ville låna en geolog och jag ville åka direkt, men just då mäktade inte vi med det. Vi arrangerar varje Geologins dag dit alla är välkomna.

Byggbranschen kan använda geologisk information i planeringen, under byggperioden och efteråt när byggnaderna står klara

Statens Geologiska Undersökningar, SGU, är myndigheten för berg, jord och grundvatten i Sverige och ett av uppdragen är att främja användningen av geologisk information i samhällsplaneringen. Hur vill ni att byggbranschen använder den informationen?

– I planeringsfasen av ett byggprojekt kan de få en översiktsbild över mark- och vattenförhållanden. Under bygget kan geologer vara stöd och bollplank, till exempel om man borrat i något märkligt kan geologen förklara jordartens uppbyggnad. Efteråt samlar SGU in data som kan återanvändas i ett senare skede. Nu bygger vi ett digitalt system över Hallandsåsen och sedan länge har vi samlat data över alla brunnsborrningar i Sverige.

Vad gör du som geolog för en hållbar samhällsutveckling?

– Geologer tar fram underlag för riskbedömningar. Det kan vara information om markinstabilitet som kan leda till skred vid skyfall. Erosion och skydd av vattentäkt för att man ska bygga på rätt ställe. Informera byggbranschen så att man återanvänder material så gott man kan. Vi gör modeller för vad klimatförändringen medför av stigande havsnivåer i södra och mellersta Sverige. Landhöjningen räddar kusterna i norra delarna av Sverige.

Klimatförändringen ökar riskerna i mark och vatten. Vad brukar fackfolk undra över när det gäller riskbedömningar?

– De ställer inte så mycket frågor. Det vanligaste är hur säkra modellerna för stigande havsnivåer är. De är modeller och man behöver ta hänsyn till dem. Det måste vara svårt för planerare med kommuner som vill bygga strandnära och länsstyrelser som inte vill det.

 

yrkesportratt_geolog

Ålder: 62 år
Arbetar på: Statens Geologiska Undersökningar, SGU, i Göteborg sedan 37 år tillbaka, varav fyra som enhetschef (då i Uppsala)
Bor: Kungälv
Utbildning: Fil lic i geologi, geoteknik på Chalmers
Intressantaste mineralen i Sverige: Guld som är både mineral och grundämne

Bli den första att kommentera "Yrkesporträtt: Geolog"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.