Jag älskar Sverige

debatt_jag_alskar

Vi inte bara ligger i framkant på en hel massa områden såsom jämlikhet, ekonomi, gratis utbildning, demokrati och yttrandefrihet. Dessutom har vi bland de bästa förutsättningarna i världen för att bli ännu bättre inom samma områden, och ännu fler.

Jag är kvinna, dessutom är jag kvinna i en mansdominerad bransch. Vad alltför få är medvetna om är att jag som kvinna känner mig särskilt välkommen i bygg- och fastighetsbranschen. Jag både har, och är en förebild. Vi har en jättepensionsavgång och många unga tar fortfarande klivet in i det fantastiska med att bygga och förvalta byggnader, så där är vi också på banan. Men hur står det till med integrationen? Vilka förebilder har de som inte är födda i Sverige i branschen? Är du kanske en av dem?

Det är skillnad på rasism och invandrarfientlighet. Frågan är bara om det spelar roll när båda har samma praktiska konsekvens. I min vardag så undervisar jag byggingenjörer, driftstekniker och fastighetsförvaltare. Cirka 30 procent av dem med invandrarbakgrund, direkt eller indirekt. Jag vet ATT de behövs därute på byggena, på projekteringsbyråerna, i entreprenadföretagen, och på besiktningarna. Invandringen, och invandrares utbildning, yrkeserfarenheter, sunda förnuft och arbetslust är en resurs för Sverige, precis som du och ditt är. Resurser tar man vara på, för att slöseri är ohållbart. Du är väl inte en av dem som agerar broms i sammanhanget?

Hur uppstod judeutrotningen under andra världskriget? Nej, den kommer inte att hända igen. Men upptakten till den försiggår återigen runt fikaborden, ute på byggena och i sociala medier.

Får man inte tycka något? Jo, visst får du det. Frågan är bara om dina åsikter bidrar till ett framgångsrikt land som står rustat för framtiden. Din yttrandefrihet är toppen. Den är en av de saker som främjar utveckling av ett samhälle. Om det är det man använder sin yttrandefrihet till vill säga. Om den istället används till att kväsa, hetsa, reta, begränsa och därmed stävja utveckling, ja då är det en missbrukad yttrandefrihet.

Så nästa gång du hör någon yttra invandringsnegativa åsikter ute på bygget, vid fikabordet och i din facebookrulle så kommer bihanget till yttrandefriheten, nämligen ansvaret. Fråga frispråkaren hur hen vill ha det istället? Backa inte.

Vi behöver bli bättre på att ställa krav och ta ansvar i Sverige. Många tror nämligen att rättigheter väger tyngre än ansvar. Men så är det inte om vi ska bygga. Hus, relationer, förtroenden, tillit, ekonomi och goda affärer. Vill vi bara riva, ja då kan vi yttra oss negativt i tid och otid, runt fikabordet, ute på bygget, och på nätet.

De riktiga hjältarna, och du har alla möjligheter att vara en av dem, är de som stöttar, stärker och bygger. Du som är med och skapar vinnare i alla leden. Det är nämligen så vi bygger upp vårt fina land, och vår viktigaste industri, bygg- och fastighetsbranschen. Vill du försvaga vårt kära Sverige, ja då kan du idka din grundlagsskyddade rättighet genom att pysa missnöje utan att ta ansvar för den potentiella lösningen.

Förbundet går så klart först och byter namn. Svenska Byggingenjörers Riksförbund blir till Sveriges Byggingenjörers Riksförbund, de svenska byggingenjörerna räcker nämligen inte till för att täcka det svenska behovet.

Så vad kan du och jag göra då? För det första så kan du hjälpa en nyanländ med sin svenska genom att prata med en, då alla vet att språket är det viktigaste steget in på den svenska arbetsmarknaden. Att ha ett jobb och kunna försörja sig är den effektivaste metoden till innanförskap. Utanförskap är direkt olönsamt. Byggbranschen behöver all arbetskraft den kan få fatt i. Det vet du också. Sen kan du visa på alternativ till destruktivt gnällande genom att ifrågasätta nedvärderande attityder, och sist och förmodligen det allra roligaste av alternativen är så klart att vara en aktiv länk för att hjälpa någon in. Självklart kan du mixa och matcha möjligheterna efter eget behag.

Var inte rädd. Det finns inget häftigare än att vara en del av en lösning istället för en del av ett problem. Pyser du missnöje utan att se din del i lösningen så är DU ett problem. Det är naturligt att vara rädd, och lika naturligt att vara lösningsorienterad. Du är en del av Sveriges viktigaste och mäktigaste bransch, bygg- och fastighetsbranschen. Du är väl inget hinder?

INSPIRATIONSRUTA
Aktiva företag:

» Dipart
http://bit.ly/1FfFosN

» Skanskas Internationella Ledarprogram ILP
http://bit.ly/1E88R3E

» Bli mentor för en ingenjör:
http://sfx-ingenjor.se
http://mittliv.com/

» Hjälp på vägen för näringslivet:
http://mine.se/
http://www.incluso.se/
www.internationellatalanger.com

» Språkträning:
http://kompisbyran.se/

 

tegel_redFelicia Oreholm
MILJÖSTRATEG INOM
SUNT OCH MILJÖPROFILERAT BYGGANDE

Bli den första att kommentera "Jag älskar Sverige"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.