52 BLOCK AV KORSLIMMAT TRÄ

12 december 2018  Korslimmat trä är ett byggmaterial som vinner terräng inom byggsektorn. Materialet och byggmetoden har beskrivits i flera artiklar i Husbyggaren men då framförallt har det handlat om flerbostadshus och hallar. Det är fortfarande inte så vanligt att privatbostäder uppförs i detta material. I Norrköping byggs en villa i korslimmat trä som isoleras med cellulosa. Något som ger ett hus i nästan hundra procent organiskt material. Läs hela artikeln här som pdf.

Det här skapar ett unikt inomhusklimat. Här bor man inte i en plastpåse utan i en fullständig träkonstruktion, säger Erik Wilén som uppför trähuset åt en privatperson som köpte tomten genom den kommunala tomtkön.

Det var genom sitt jobb inom detaljhandeln som byggnadsingenjören Erik Wilén kom i kontakt med korslimmat trä, KL-trä. För ett år sedan startade han Wiléns Trähus som samarbetar med Martinsons i Bygdsiljum i Västerbotten, en av Sveriges större limträproducenter.

– Jag gillar tekniken. Det här är ett framtida sätt att bygga på. Här kan vi nyttja all den skog vi har i Sverige, samtidigt som de boende får ett sunt hus som man mår bra i, menar han.

I mitten av april 2018 levererades huset som består av 52 block i olika storlekar, tjocklekar och former. Alla av Svanenmärkt korsslimmat trä. De stora blocken ligger på 3×16 meter, med utsågade hål för fönster och dörrar. Färdigbyggd har den vinkelformade villan 190 kvadratmeter boyta, plus ett garage som är byggt på konventionellt sätt.

–Det är inte svårare att bygga det här huset än en vanlig villa. Stommen var rest på fyra dagar. Och på nio arbetsdagar hade vi ett tätt tak.

HYVLAT GRANVIRKE
April var en ovanligt torr och varm månad, så huset monterades utan väderskydd.

Byggingenjör Erik Wilén, Wiléns Trähus.

–Hade det kommit regn innan vi fått upp papptaket hade vi lagt på en presenning. Men lite regn hade inte gjort så mycket. Det är inte så farligt att få in lite fukt i väggarna, eftersom vi inte bygger in någon plastfolie. Gran som KL-träet består av, suger också upp mindre fukt än furu. Huset står på en betongplatta, där KLträet är förankrat i en syll av vanligt konstruktionsvirke.

Stommen monterades med hjälp av kranbil. Sedan skruvades blocken ihop med olika typer av skruvar, beroende på vilken täthet det skulle vara mellan skruvarna och vilken last husets olika delar skulle bära. För att garantera rätt hållfastighet är det viktigt att välja rätt dimensioner på skruvar och infästninar, fortsätter Erik.

Det korslimmade träet består av en massiv träskiva av hyvlat granvirke, som limmats ihop. Vartannat skikt är korslimmat för att få en ökad stabilitet. Träet blir väldigt formstabilt, det kan inte skeva eller slå sig.

Alla husets innerväggar och ytterväggar består av korslimmat trä i stående panel. Erik Wilén berättar att inneväggarna har ett lager på 70 millimeter, medan ytterväggarna har 80 millimeter. Innertaket har ett lager av 95 millimeter korslimmat trä. Medan det utvändiga taket har 135 millimeter tjockt lager. Här är det korslimmade träet, limmat i fem skikt. I stället för det vanliga med tre skikt.

–Vi har olika dimensioner på väggar och tak för att huset ska klara hållfasthetskraven.

CELLULOSA ISOLERAR
Taket har 10 graders lutning med konstruktionen ett lager av limträskiva, takstolsreglar, träfiberskiva, luftläckt, råspontsbrädor och därefter papptak.

Hela husets isolering består av insprutad cellulosa.

–Även här binder vi koldioxid i konstruktionen och cellulosan är gjord av gamla tidningar.

–Taket är isolerat efter samma princip som väggarna. Men det har mer isolering. Mellan takstolsreglarna och träfiberskivan har ett 320 millimeter tjockt lager cellulosa sprutats in, berättar Erik.

I dag är villan färdig att flytta in i. För att skapa ett så underhållsfritt hus som möjligt, är husets ytterväggar klädda i en panel av omålat och obehandlat lärkträ, som kommer att gråna med tiden. Fönstren består av aluminiumramar. Invändigt är den korslimmade panelen finslipad och målad i vit lasyrfärg.

Läs hela artikeln här som pdf.

 

Marita Andersson
Frilansjournalist