Våren är här!

Jodå, det är sant. Vintern som aldrig kom är över, åtminstone från min södra horisont. Vintergäcken och snödroppar stormar fram och de första scillorna är på plats.

Tiden går fort och snart är det dags för SBRs årliga förbundsstämma, denna gång i Malmö 16–17 maj. Det är min förhoppning att så många medlemmar som möjligt närvarar vid stämman. Det är trots allt där som en diskussion om SBR:s inriktning förs och beslutas.
Idén med att Svenska Byggingenjörers Riksförbund skulle kunna byta namn till Sveriges Byggingenjörers Riksförbund är nog så intressant, men nog tycker jag att den vilar på ett för luddigt resonemang. Ska något göras, får det vara mer radikalt än så.

Bostadsbyggandet och bostadspolitiken är ett stort och intressant ämne för diskus- sion. I senaste numret av SABOs tidning Bofast intervjuas bostadsminister Mehmet Kaplan om sitt stora och svåra uppdrag – att få fart på bostadsbyggandet och upp- fylla regeringens mål med 250 000 nya lägenheter fram till år 2020. Mehmet Kaplan har haft en tuff start på sitt uppdrag och han har att bita i. Ännu har inga kon- kreta förslag kommit fram, men han har ju bara suttit på posten ett halvår. Hela bostadssverige väntar på förslagen som ska lösa krisen. Men det blir nog bara mer pengar i statliga subventioner. Annars har ju byggandet av bostäder ökat lite på senare tid – cirka 40 000 lägenheter per år är en siffra som synts.

Härom veckan kom domen i målet med de enstegstätade husfasaderna i Svedala. Domen utföll till köparnas fördel. Enstegs- tätning var alltså ingen bra metod och borde inte använts. Frågan om ersättning till de drabbade ingick inte i domslutet utan kommer att bli föremål separata för- handlingar. Vådan av snabba och förenklade byggmetoder blev här uppenbar och kommer troligen att få stora konsekvenser för byggbranschen.

En sak som många av oss nu kämpar med är självdeklarationen, Själv och själv, numera gör ju Skattemyndigheten deklarationen åt oss och vi behöver i de flesta fall endast granska och godkänna. Även mer komplicerade saker kan man numera klara med till exempel e-legitimation. Tek- nikutvecklingen går så fort att det är svårt att hänga med. En god sak med tekniken är att skatteåterbäringen kommer snabbare.
Och sommaren närmar sig.

LARS HEDÅKER
Ansvarig utgivare
lars@hedaker.se

Bli den första att kommentera "Våren är här!"

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.